Συμβουλές

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Η ΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ: «Παν μέτρον άριστον». Ο ιδανικός αριθμός σελίδων είναι δύο, ή το πολύ τρεις, συν το cover letter. Κουράζει, ενοχλεί και λειτουργεί ως αντικίνητρο ένα πολυσέλιδο βιογραφικό. Εξαιρούνται συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών: (γιατροί, ερευνητές, εκπαιδευτικοί, κ.λπ.) που διαθέτουν πλούσιο ερευνητικό και συγγραφικό έργο.

ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ: Χρησιμοποίησε τον αυτόματο ορθογραφικό έλεγχο του κειμενογράφου σου.

Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ: Προτίμησε το μαύρο χρώμα κατά την αποστολή και αν θέλεις ας έχεις και μια έγχρωμη έκδοση μαζί σου στη συνέντευξη (αν και δεν θα χρειαστεί...)

Η ΓΛΩΣΣΑ: Αν η αγγελία στην οποία απαντάς είναι γραμμένη στα Ελληνικά, το cv να σταλεί στα Ελληνικά και αντίστοιχα αν είναι γραμμένη στα Αγγλικά. Για τις πολυεθνικές, η επίσημη γλώσσα είναι τα Αγγλικά. (προσοχή: αν δεν γνωρίζεις καλά Αγγλικά, ανέθεσε τη μετάφραση του cv σου σε κάποιον ειδικό).

ΤΑΙΡΙΑΣΜΑ ΣΤΥΛ: Πρόσεξε το μέγεθος και το στυλ της γραμματοσειράς που θα χρησιμοποιήσεις. Το cv και το cover letter σου, πρέπει απαραίτητα να έχουν την ίδια και στο ίδιο μέγεθος.

Η ΓΡΑΦΗ ΣΑΣ: Μην στέλνεις το cv σου γραμμένο μόνο με κεφαλαία, ή γραμμένο με ατονικό σύστημα!

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: Τόσο στο cover letter, όσο και στο cv σου, να βάζεις πάντοτε την τρέχουσα ημερομηνία.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Να κρατάς πάντα ενημερωμένο το cv και το cover letter σου. Οπωσδήποτε μια φορά το μήνα να προσθέτεις ένα νέο καθήκον που ανέλαβες, ή κάποιο καινούργιο αποτέλεσμα.

ΕΝΑ «ΤΡΙΤΟ ΜΑΤΙ»: Ζήτησε πάντοτε από (περισσότερους από έναν) δικούς σου ανθρώπους να ελέγξουν το βιογραφικό σου. Ζήτησέ τους να σκεφθούν ότι δεν σε γνωρίζουν και υπό αυτό το πρίσμα να βρουν τι λείπει...

ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ CV: Μην στείλεις ποτέ το Βιογραφικό σου Σημείωμα χειρόγραφο!

Θυμήσου να:

Σημειώνεις πάντα την ημερομηνία εισόδου και εξόδου από την εταιρεία, το όνομα της εταιρείας και τη διεύθυνση.

Αναφέρεις τις δραστηριότητες και υπευθυνότητες που είχες.

Επισημαίνεις την αποκτηθείσα εμπειρία και τα επιτεύγματά σου π.χ. πωλητής -αύξηση πωλήσεων- κλπ.

Συμπεριλάβεις στο βιογραφικό σου και τις Πρακτικές Ασκήσεις αν έχεις κάνει κατά την διάρκεια των σπουδών σου.

Καταγράψεις και τα ενδιαφέροντά σου π.χ αθλητισμός, θέατρο κλπ έτσι ώστε να διαφανεί ότι έχεις πολύπλευρη προσωπικότητα με ποικίλα ενδιαφέροντα.

Όταν αποστέλεις το ΒΣ μέσω διαδικτύου φρόντισε να το μετατρέπεις πάντα σε αρχείο μορφής PDF.

Κάθε φορά που στέλνεις ένα βιογραφικό σημείωμα μπορείς να κρατάς αντίγραφο ώστε να θυμάσαι τα σημεία που έχεις τονίσει όταν θέτεις υποψηφιότητα για την εκάστοτε θέση.

© Copyright 2023 by Σταματίου Μαρία ΠΕ80. All Rights Reserved.